Preventívna celoplošná deratizácia na území Bratislavského kraja

19.3.2024
Preventívna celoplošná deratizácia na území Bratislavského kraja

Preventívna celoplošná deratizácia na území Bratislavského kraja - jar 2024 - výzva 

Podľa § 12 ods. 2 zákona NR SR 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplneni niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, jedným z opatrení na predchádzanie vzniku a šírenia prenosných ochorení je regulácia živočíšnych škodcov. Tieto opatrenia podľa ustanovení § 51 ods. 1 pism. a), § 52 ods. 1 pism. a) a § 53 pism. a) uvedeného zákona vykonávajú všetky fyzické osoby - občania, fyzické osoby - podnikatelia, právnické osoby i obce. 

Synantropné myšovité hlodavce (potkany, myši) sú živočíšne škodce, ktoré disponujú vysokou reprodukčnou schopnosťou, pričom za vhodných podmienok často dochádza k ich premnoženiu - jednak v stavbách a infraštruktúre ľudských sídiel a jednak aj v príľahlých vonkajších priestoroch. Najmä v prípade ich premnoženia sa môžu stať významným prameňom alebo faktorom prenosu viacerých prenosných (- infekčných) ochorení ľudí i zvierat - a z tohto dôvodu môžu predstavovat' činiteľa ohrozujúceho verejné zdravie. 

Aby sa premnoženiu hlodavcov predišlo - a tak sa dosiahla minimalizácia príslušného epidemiologického rizika v oblasti verejného zdravia - je potrebné pravidelne a celoplošne vykonávať opatrenia na reguláciu populácii uvedených živočíšnych škodcov. Jediným efektívnym spôsobom regulácie populácii škodlivých hlodavcov je pravidelná celoplošná deratizácia - vykonávaná najmenej dvakrát ročne biocídnymi prípravkami, určenými a schválenými na tento účel. Príslušný termín takejto akcie sa stanovuje podľa znalosti o reprodukčnom cykle živočíšnych škodcov, a to každoročne najprv v určených jarných (jarná fáza) a potom v určených jesenných (jesenná fáza) mesiacoch. Celoplošný a zároveň synchrónny výkon deratizácie má za cieľ zabezpečiť čo najefektívnejšiu likvidáciu škodcov na do najväčšom území a má zároveň zabrániť ich migrácii z deratizačne ošetrených objektov a plôch do objektov takto neošetrených. Na základe uvedeného Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavné mesto so sídlom v Bratislave týmto vyzýva na vykonanie celoplošnej jarnej deratizácie (regulácia živočíšnych škodcov) na území všetkých obcí Bratislavského samosprávneho kraja y období od 01.04.2024 do 31.05.2024. 

tel. č.: 0917 426 016 

E-mail ba sialaskacouvesr.sk ICO: 00607436

zdieľať