Bratislavské Zariadenie na energetické využitie odpadu prešlo najväčšou generálnou opravou za posledných 20 rokov.

15.2.2023
Bratislavské Zariadenie na energetické využitie odpadu prešlo najväčšou generálnou opravou za posledných 20 rokov.

Bratislavské Zariadenie na energetické využitie odpadu prešlo najväčšou generálnou opravou za posledných 20 rokov. Tento krok ušetrí náklady i životné prostredie 

 

Bratislava, 15. február 2023 – Koncom minulého roka sa mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu a.s. (OLO) podarilo aj napriek nepriaznivej situácii na trhu zrealizovať najväčšiu a zároveň najvýznamnejšiu generálnu opravu kotlov a pomocných systémov Zariadenia na energetické využitie odpadu (ZEVO). Výmena opotrebovaných častí kotlov znamená zabezpečenie kontinuálneho chodu ZEVO, skrátenia času odstávok v budúcich rokoch a minimalizáciu odvozu komunálneho odpadu na skládky v časoch odstávok na nasledujúce roky. Generálna oprava bola vykonaná po dvadsaťročnej nepretržitej prevádzke ZEVO. 

 

Generálna odstávka ZEVO prebehla aj napriek sťaženej situácii na trhu materiálov a služieb tak, ako bolo naplánované podľa harmonogramu. Odstávka bola realizovaná v termíne od 8. októbra do 12. decembra 2022 a pracovalo na nej dohromady viac ako 130 ľudí, z ktorých prevažnú časť tvorili dodávatelia.  

 

Rekonštrukciou prešiel najskôr kotol K2, potom K1. Na oboch kotloch sa vymenili membránové steny spaľovacích komôr, rúrkové zväzky prehrievačov pary a ekonomizérov, výmuroviek, betónové časti spaľovacích komôr, mokré vynášače škvary a násypky s vodným chladením. Zrealizoval sa aj návar ochrannej vrstvy Inconel. Vykonanie týchto prác prinesie predĺženie životnosti kotlov, optimalizáciu horenia, zlepšenie riadenia dávkovania odpadu, účinnosti spaľovacieho procesu a prestupu tepla. 

 

Po vykonaní všetkých opráv sa zrealizovali tlakové skúšky v studenom stave, ktoré boli úspešné. Nasledovali parné prefuky a preplachy tlakových celkov kotlov. Po týchto úkonoch sa v polovici decembra pristúpilo k nábehu kotlov, ktoré vykazujú bezproblémovú a kontinuálnu prevádzku pri nominálnych parametroch. 

 

Počas generálnej odstávky boli zrealizované aj opravy na ostatných technologických zariadeniach ako je turbogenerátor, čistenie spalín, prístrojov merania a regulácie, elektrických častiach ZEVO, chemickej úpravy vody a triediacej linky škvary, čerpacích ventilátorov a kompresorov. Tieto opravy vedú k zabezpečeniu bezproblémového chodu ZEVO a stabilite budúcich dodávok elektrickej energie. Generálna odstávka prebehla bez zaťaženia mestského rozpočtu.  

 

Vykonanie a úspešné dokončenie generálnej opravy počas odstávky znamená budúce zníženie celkových nákladov na opravy počas menších odstávok. Tento krok bude mať aj pozitívny vplyv na životné prostredie, a to vďaka skráteniu doby budúcich odstávok, čím sa minimalizuje skládkovanie.   

 

ZEVO je aktuálne vo fáze finalizácie napojenia „energie z odpadov“ zo ZEVO na dodávky tepla do sústavy centrálneho zásobovania teplom (SCZT) Bratislavy, ktorú prevádzkuje spoločnosť MH Teplárenský holding, a.s. ZEVO čaká v najbližších rokoch modernizácia a ekologizácia, ktoré prinesú výrazné zvýšenie energetickej účinnosti až na 85 %. Výsledkom energetického zhodnotenia nerecyklovateľných odpadov po modernizácii ZEVO bude vysoko účinná kombinovaná výroba elektrickej energie a tepla s maximalizáciou využitia energie z odpadov, ktorú chceme dodávať aj do bratislavských domácností.  

zdieľať